Torre ermita de Sant Llop

 
     
 
     
  
 
 

sant llop

sant llop

La telegrafía óptica
en Catalunya
Antonio Aguilar Pérez.
Gaspar Martínez Lorente

  La torre ermita de Sant Llop es troba a la cota més alta del paisatge de la Crosa. És una construcció civil i religiosa, usada sempre com a sistema de comunicació d'ús públic, que s'ha anat adaptant a la guerra o a la pau segons els moments històrics. Entorn de la capella hi ha un fossat que la isola com si fos una torre i és que la capella havia estat una torre fortificada, de reduïdes dimensions, que formava part de tota una extensa xarxa de petites fortificacions. La capella avui dia es troba abandonada, però encara s'hi veu clarament la nau amb capçalera semicircular. La volta conserva les empremtes dels enteixinats de canyes, mentre la façana presenta restes del que podia haver estat un voladís o porxada i al seu damunt s'hi troba una mena de campanar de petites dimensions.
És una capella romànica rural que reaprofita les restes i antigues estructures del que havia esta una torre fortificada. La torre la formaven dos cossos principals: una torre circular i una cambra o pati que és el que avui coneixem com a capella.
Respecte a l'origen de la fortificació, alguns estudiosos el situen al segle IX i el relacionen amb les invasions musulmanes, però més aviat sembla que està relacionat amb el castell de Brunyola i llavors els seus orígens serien al segle XII.
La seva funció defensiva consistia en servir de torre de senyals que es feien encenent una foguera a la part més alta de la torre, amb llenya seca si era de nit o afegint-hi fulles verdes, per provocar fumera, si era de dia. Aquest sistema de comunicacions formava una línia de fortificacions, separades entre 5 i 10 km i que es troben a: Cartellà (Canet d'Adri), Taialà, Girona, Can Ferrer Pagès, Can Santigosa (Castell vell d'Estanyol), Sant Llop, Brunyola, Vilobí, Farners, Argimon (L'Esparra), Hostalric i Torcafelló (Maçanet de la Selva).
L'ermita no se sap quan va ser beneïda i se suposa que perdé el culte pels vols del 1808, quan els francesos l'ocuparen. La imatge fou portada a Sant Dalmai d'on va desaparèixer durant la Guerra Civil.
La llegenda atribueix a Sant Llop l'ofici de pastor
 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"