La Ciutadella de Roses

 
     
 
     
  
 
  Entrada a la Ciutadella  

La Ciutadella és una construcció militar de planta pentagonal, iniciada el segle XVI. Dins el recinte es conserven valuoses restes arqueològiques, entre les que destaquen la ciutat grega de Rhode i la renaixentista i monumental Porta del Mar.
L'espai on s'aixeca la Ciutadella, al costat del golf de Roses i molt a prop dels Pirineus, ha estat des de l'antiguitat un lloc estratègic. Per aquest fet, hi han cercat assentament diversos pobles.
Les restes d'aquestes civilitzacions van permetre que, l'any 1961, la Ciutadella fos declarada conjunt historicoartístic.

Cronologia
796 aC.- Possible fundació de Rhode.
Segle V aC.- Primeres restes greges a la Ciutadella.
Segle IV aC.- Creació del barri hel·lenístic.
218 aC.- Desembarcament dels romans a Empúries.
195 aC.- Desallotjament del castellum Rhode, per part del general romà Cató.
Segle II.- Roses torna a ser ocupat, després d'un temps de recessió.
Segles IV a VI.- Primera comunitat cristiana a Roses, que esdevé un important nucli visigòtic.
Segles VI-VII.- La Ciutadella esdevé una necròpolis.
Segles VIII-IX.- Intensa ocupació de les muntanyes de la serra de Rodes.
950/976.- Erecció del monestir benedictí de Sta. Maria.
1079.- Primer esment de l'existència de la vila de Roses.
Segles X-XI.- Primer nucli emmurallat de la vila de Roses.
Segle XIV.- Roses ja té port i drassanes.
1409-1481.- Roses resta a mans de la Diputació del General de Catalunya (Generalitat).
1543.- Visita de Carles I d'Espanya.
Atac i saqueig dels pirates de Barba-Rossa.
1544.- S'inicia la construcció de la Ciutadella.
1643.- Formació del recinte exterior.
1645.- Setge dels francesos i capitulació de la Ciutadella.
1660.- Els francesos retornen la Ciutadella, gràcies als acords de la Pau dels Pirineus.
1693.- El Duc de Noailles assetja Roses, que torna a capitular.
1697.- La Pau de Riswich retorna la plaça.
1794.- S'inicia el gran setge i l'any següent els defensors abandonen el lloc si bé la Pau de Basilea torna a restituir Roses.
1808.- Els francesos tornen a assetjar Roses i no l'abandonen fins el 1814, any en què la Ciutadella va ser minada i volada.
1916.- Primeres prospeccions arqueològiques.
1923.- Els terrenys de la Ciutadella passen a mans de l'ajuntament de Roses.
1961.- La Ciutadella és declarada conjunt històricoartístic nacional.
1981.- Les administracions compren els últims terrenys de la Ciutadella que eren de propietat privada.
1993.- S'aprova el Pla director d'intervencions a la Ciutadella.

Topografia
El solar que ara ocupa la Ciutadella no ha estat sempre així. La construcció de la fortificació va modificar l'antic lloc. Amplis moviments de terres i el desviament de 2 rieres van ser alguns dels canvis provocats per la construcció de la fortificació.
La ciutat grega
A Roses, les restes gregues més antigues s'han localitzat al turó de Sta. Maria, sobre el qual es va construir el monestir romànic. El barri hel·lenístic és una ampliació de l'antic nucli grec del turó.

L'ocupació romana
Mentre el colonialisme grec havia comportat una relació pacífica i comercial, l'imperialisme romà era exigent i aquest fet va provocar revoltes. Rhode s'hi va afegir i en va sortir perjudicada, la ciutat es va desallotjar i no és fins a la segona meitat del s.II dC que es troben les primeres manifestacions constructives romanes a la Ciutadella.

El monestir de Sta. Maria
Té el seu origen en una església pròpia (aquelles que els nobles podien erigir en els seus dominis amb la condició de dotar-les per al culte, però deslligades en part del poder eclesiàstic) que el comte Guasfred d'Empúries, Peralada i Rosselló va fer donació al monestir de Sant Pere de Rodes. El s. XI s'acaba una nova construcció d'estil romànic llombard, que va ser consagrada l'any 1060/1061.

La fortificació
El 1543, mentre Carles I d'Espanya realitzava un viatge marítim des de Barcelona a Gènova, va arribar a Roses i en recórrer la badia es va fer càrrec de la seva importància estratègica i va decidir fortificar la població amb el seu monestir. El 1544 es van començar les obres. La Ciutadella va ser una important obra d'enginyeria, que es va portar a terme amb les aportacions del treball de la gent de tots els pobles de la comarca. També va comportar l'establiment d'una guarnició militar permanent a Roses, que segons el costum, s'allotjava a les cases dels veïns, fet que va provocar una crisi econòmica i un important procés de despoblació.
Després de la construcció del Castell de Sant Ferran a Figueres, Roses va quedar abandonada, encara que durant el s. XIX s'hi van fer algunes obres i projectes. En començar el s. XX, la Ciutadella no era més que un munt de ruïnes a l'entrada de la població. L'especulació urbanística va posar en perill els antics establiments però afortunadament les gestions del Dr. Oliva i Prat van salvar el monument, que poc a poc s'ha convertit en un Parc Arqueològic.

 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"