Pujals dels Cavallers

 
     
 
     
  
 
 

església de pujals dels cavallers

Pujals dels Cavallers | més

 

Pujals dels Cavallers forma part del municipi de Cornellà del Terri (Pla de l'Estany). El poble és al cim de la serra que separa els vessants de la riera de Garrumbert i de la Farga, al sud de Pujals dels Pagesos.
La notícia més reculada sobre el llinatge dels Pujals és de l'any 1019, que es parla de Remundo Grasch de Pugals. D'altres individus del mateix cognom apareixen els segles XIII i XIV, un dels quals - Dalmau de Pujals- fou canonge de la Seu de Girona i va ser enterrat en un magnífic sarcòfag del claustre.
L'església parroquial de Santa Eulàlia és romànica del segle XI, construïda amb grans carreus i de planta rectangular. Té un absis semicircular a la banda de llevant. A la cara de ponent hi ha la porta d'entrada, amb dovelles grosses i els batents presenten la ferramenta pròpia del romànic, espirals i caps de serps. Comentari especial mereix el campanar d'espadanya cobert amb un teulat que li dóna una fesomia peculiar. És molt interessant la ferramenta de la porta , de forja, datable del segle XII. L'edifici fou reformat el segle XVIII - quan es procedí a obrir una capella a cada costat i es va construir la sagristia-, i més darrerament l'any 1981, en què es duguè a terme un agençament general del temple.
A l'interior es pot admirar una petita pica baptismal d'estil gòtic i una creu processional d'argent del segle XVI, molt treballada, que es custodia al a la sagristia.

Davant de l'església hi ha l'antiga casa de tipus senyorial (s XV), dita la Torre, d'on probablement procedeix la família Pujals, i que pertangué als Foixà fins al s XIX. Fou lloc reial. També a prop de l'església, hi ha el mas de can Prades, construcció de pedra amb porta dovellada, finestrals ornats amb caps esculturats .

 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"