Palau Foixà

 
     
 
     
  
 
 

Palau Foixà

Maçanet de la Selva

 

El Palau Foixà és una casa pairal de Maçanet de la Selva. L'edifici de gran interès arquitectònic havia estat emmurallat. Ha estat restaurada i des de l'any 1969 s'ha convertit en restaurant.

La petita noblesa de Maçanet (del llatí Mattianetu que vol dir pomerar) que intervingué més directament en els afers del poble, deixant a part els Cabrera, Cartellà i Marata foren: els Maçanet, els Palau, els Roura, els Castellet, els Torcafelló, els S'Oliva, els Trilla, els Pineda, els Puig, els Manresa, els Jalpí i els Foixà (donzells)
La casa pairal dels Foixà està situada prop del poble i avui se la coneix com Palau Foixà. El nom de Can Tomàs, amb el que se la coneix popularment procedeix d'una família de masovers que hi visqueren al llarg del segle XIX.

El 1207 apareix Arnau de Foixà que comprà al rei uns masos i s'emparentà per casament amb els Palau (senyors). El 1329 apareix Guillem de Foixà i el 1362 en Simó de Foixà, que s'emparentà amb els Trilla (cavallers) i n'adoptà el cognom que no es recuperà fins a l'any 1614 amb Lluís de Foixà.
Durant la guerra del Francès, alguns membres de la família hi perderen la vida i d'altres hagueren de marxar de Maçanet.
A mitjans del segle XIX, la casa fou comprada per la família Font i Vinyals de Lloret de Mar. Al 1914 la propietat passà a una altra família de Lloret, l'Albertí i Soler amos també de la Torre de Cartellà. La família Tomàs abandonà la casa a principis del segle XX i fou substituïda per Rafel Pascual i Vila. Al 1924, la família Albertí hipotecà la finca que passà a mans de Josep Brugué i Nualart. La família Pascual continuà a la masoveria fins al 1943, any en què es convertí en propietària.

 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"