Palau "Lo Mirador"

 
     
 
     
  
 
 

palau el mirador

Palau lo Mirador (hotel)

Ajuntament de
Torroella de Montgrí

  El nucli antic de Torroella de Montgrí es formà al voltant de l'església parroquial de Sant Genís (l'edifici actual és un notable exemplar gòtic, d'una nau, del s XV, amb la façana i campanar refets al XVIII) i del castell o palau, dit el Mirador.

El Palau Lo Mirador, residència històrica dels Comtes de Torroella de Montgrí es troba al mateix lloc que l’antic castell feudal de la població. Aquest Palau passà a ser reial a partir del segle XIII. En ell feren estades estivals alguns comtes i reis com Jaume I, abans d’encaminar-se al Consell de Lió i també Joan I, conegut com l’Aimador de la Gentilesa o com el Rei Caçador i Músic. Precisament aquí passà la darrera nit de la seva vida, juntament amb els seus consellers, entre ells Bernat Metge, abans de morir, de manera mai prou aclarida, tot caçant als boscos de la població de Foixà.
A partir de l’any 1385 es troba, per primera vegada, documentació escrita on s’anomena aquest Palau Lo Mirador (se li otorgà aquest nom per ésser un dels punts més enlairats des d’on es podia observar i vigilar la plana sencera de l'Empordà).
A principis del s. XX, Robert Robert i Surís, Comte de Torroella i Marquès de Robert inicià una magnífica restauració de la mà de l’arquitecte noucentista Rafael Masó i Valentí, deixant la seva particular concepció de l’arquitectura i realçant zones concretes del Palau. Especialment interessant és el seu pati gòtic del segle XIV, un dels més importants d’Espanya, i les dues finestres del costat nord, prop de l’esglèsia: una és geminada i amb un capitell decorat amb formes vegetals d’arcs de punt rodó (la més antiga de Torroella); l’altra és gótica.
Robert Robert i Surís fou un autèntic personatge de la seva època. Polític i financer, va néixer el 1851. El Papa Lleó XIII li concedí el marquesat de Robert, el 1988 i tres anys més tard, la reina regent Maria Cristina el feu comte de Serra i Sant Iscle. Finalment, el 1907 Alfons XIII li otorgà el títol de comte de Torroella amb grandesa d'Espanya. Propietari de la casa Solterra, s'havia casat amb Dolors de Carles i de Ferrer, de la família que posseïa el palau El Mirador.
Encara a finals del s. XX el Palau era la residència de Carme Ferrer-Cagigal, marquesa de Robert i comtessa de Torroella, vídua de Santiago Robert i Rocamora (nét de Robert Robert i Surís). Aquest matrimoni, el 1962 va comprar el castell de Peratallada per destinar-lo a ser el futur habitatge dels seu segon fill Alfonso, mentre el Palau lo Mirador seria pel seu fill gran Yago.
Actualment és un hotel, s'ha adaptat la planta baixa per a convertir-la en cuina amb capacitat per a donar servei d’hotel i banquets. De la mateixa manera, els grans salons de la primera i segona plantes s’han mantingut amb un gran esplendor, mitjançant una decoració acurada, respectuosa amb les característiques arquitectòniques i decoratives de l’época, i amb la combinació de peces antigues amb detalls actuals que contribueixen a destacar l’aire majestuós de tot l’entorn.
 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"