Via Domitia i Coll de Panissars

 
     
 
     
  
 
 

Via Domitia

Colls de Panissars i Le Perthus

Via Domitia i
altres vies romanes

Via Domitia

Jaciment del
Camí de Panissars

 

Via Domitia
És una de les més antigues vies romanes de la Galia i una important via de comunicació a través del Languedoc-Rosselló al llarg de dos milenis. Va ser construIda sobre una anterior via púnica, el camí d'Hèrcules. Des del Pirineu resseguia la costa mediterrània i arribava fins a Cartagena i en temps d'August fins a Cadis, passant per Còrdoba i Sevilla.
A la muga 567 que marca la frontera entre Espanya i França es troba un altre punt històric, el punt d'enllaç entre la Via Augusta i la Via Domitia, punt que a més marcava el final de la Gàlia i el començament de Hispania

Coll de Panissars
Coll de l'Albera (568 m alt), que separa el Vallespir de l'Alt Empordà, a ponent del turó on s'alça el castell de Bellaguarda i per on passava el camí de Barcelona a Perpinyà, posteriorment desplaçat al coll del Pertús. Prop seu s'alçava l'antic priorat del Coll de Panissars i hi tingué lloc la famosa batalla del coll de Panissars.

Batalla del Coll de Panissars
Fet d'armes ocorregut al coll de Panissars els dies 30 de setembre i 1 d'octubre de 1285. Les forces catalanes atacaren l'exèrcit de Felip III de França que es retirava, després del fracàs de la croada contra Catalunya. Pere II de Catalunya-Aragó confià l'avantguarda de l'atac a Ramon de Montcada i d'Aragó, que féu estralls amb els seus homes entre els fugitius tot respectant el rei francès, malalt de mort, i la seva família, malgrat que entre aquesta hi havia Carles de Valois, que havia pretès la corona de Catalunya. Acabat l'assalt, la columna francesa fou atacada encara, poc després, per les tropes de Roger de Lloria, que havien desembarcat després de llur victòria naval davant la costa empordanesa.

 

 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"