Santuari de la Mare de Déu del Coll

 
     
 
     
  
 
  santuari de la mare de déu del coll  

Aquest Santuari es troba al bell mig de les Guilleries, solitari entre les valls d'Osor i de Susqueda, a les comarques de Girona i en els límits eclesiàstics del Bisbat de Vic. És el monument religiós més notable del terme d'Osor.

Situat a 6 km de la població, s'hi accedeix per la carretera que comença al pont dels Soldats. El primer temple podria haver sigut de finals s.IX però apareix documentatment a 1184 quan s'hi construí un priorat benedictí filial de l'abadia d'Amer. Cap a 1480 fou abandonat i a 1592 el càrrec prioral del Coll s'uní a la dignitat abacial d'Amer. Entre 1878 i 1948 fou parròquia rural i, des d'aleshores, se n'han encarregat el rectors de Susqueda d'Osor.

L'edifici actual és d'origen romànic, força modest i amb pocs motius ornamentals, d'una sola nau, gran absis semicircular i campanar d'espadanya de dos pisos sobre la façana. La imatge de la Verge és una reproducció lliure d'una de romànica -l'original es troba al Museu Episcopal de Vic- que va substituir-ne una de barroca destruïda el 1936. També hi trobem una reproducció del frontal de l'altar; l'original, del s.XII, conservat al Museu Episcopal de Vic, és obra del Mestre del Coll i es considera una de les obres més significatives de la pintura primitiva catalana. Els frescos de sobre l'absis són de Joan Casanovas i el finestral abstracte de vidre gruixut, de l'artista gironí Domènec Fita

L'impuls per a la construcció de l'església del Coll el donaren des del veí monestir de Santa Maria d'Amer, que era el propietari del lloc. L'església del Coll rebé donacions entre els anys 1184 i 1187, unes donacions que serviren per a edificar l'església i per a erigir una petita comunitat -un priorat- de monjos benedictins. Aquesta comunitat, que depengué sempre del monestir d'Amer, no passà mai dels quatre o cinc monjos, i a poc a poc s'anà extingint. Actualment l'església de Santa Maria del Coll és una parròquia i un entranyable santuari del bisbat de Vic.

Presideix la nau d'aquest temple la imatge de Santa Maria del Coll, que gaudeix de la veneració dels fidels de la contrada i de tots els devots que s'hi apropen.

"Sou d'Osor guardiana i mitjancera,
que ens mireu des del Coll, mare de Déu.
Nostres cors, dia i nit, per Vós bateguen,
vulgueu, doncs, escoltar la nostra veu"

(Fragment de la poesia "A la Verge del Coll" de Ramon Cabanas)

Bibliografia

 
  {links}      
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"