Santuari de la Mare de Déu dels Àngels

 
     
 
     
  
 
 

de Girona al
Santuari dels Àngels

(Rutes del Palau Robert)

 

imatge de la Verge

 

crist de l'acollida

 

bibliografia:

Àngel Rodríguez i Vilagran
Maria als Santuraris del
Bisbat de Girona
.
Bisbat de Girona, 2004

 

El Santuari de la Mare de Déu dels Àngels és al terme de Sant Martí vell, a 15 km. de Girona. Es troba a 485 m. d'alçada en plenes Gavarres i s'hi arriba des de la carretera de Quart, des de la variant de Girona i des de Madremanya.
Un Crist de ferro, conegut amb el nom de "El Crist de l'acollida", dóna la benvinguda als Àngels. És obra de Max Varés (1991).
En el lloc on ara es troba el Santuari, ja en temps antic, Mn. Esteve, un sacerdot desterrat de Jerusalem pels jueus, hi havia construït una petita ermita. Però la història dels Àngels comença l'any 1409, quan diversos propietaris dels masos propers a aquesta església, van obtenir permís del bisbe per edificar-hi una ermita dedicada a la Mare de Déu. El 1420 s'acaba la primera capella i immediatament es converteix en un gran centre de pelegrinatge per demanar salut a la Verge i obtenir remeis contra la pesta i els bandolers. Cap el 1425, un ermità portuguès hi féu un hort i creà una confraria entre els visitants.
El 1718 es va fer una capella nova i l'hostatgeria. A llarg dels anys, els Àngels ha passat tota classe de sotracs: saqueig de part de les tropes de Felip V, incendis per l'exèrcit napoleònic i durant la Guerra Civil. Aquest fets han motivat diferents restauracions, el temple actual correspon a la reedificació que es va fer després de la guerra napoleònica. A mitjans del s. XIX s'amplia l'hostatgeria i el 1917 s'inaugura la carretera que porta dels de la Creueta fins al Santuari.
Els diferents incendis que han patit les Gavarres (1928, 1983) també han fet perillar el santuari i gràcies a molts voluntaris i al cos de bombers no ha patit danys considerables.A partir de 1940 s'inicia la construcció del nou altar i es fant millores a l'interior del temple. Al 1955 arriba l'electricitat, aigua, telèfon i calefacció, també es perfecciona l'entorn del santuari amb zones d'esbarjo.

El Santuari dels Àngels es un lloc de peregrinatge pels gironins que hi pugen els diumenges per assistir a la Missa. També és costum pujar-hi a peu o en bicicleta.
En dies clars, la vista que és pot contemplar des de dalt de la muntanya dels Àngels és espectacular, curiosament, però, la ciutat de Girona, tot i estar a 5 km. en línia recta, es troba mig amagada pels turons de la Vall de Sant Daniel i per la serralada de Campdurà. A la plaça mirador hi ha una taula amb un seguit de fletxes que indiquen els llocs que es poden veure: Banyoles, Figueres, Castelló d'Empúries, Roses, les Illes Medes, Pals, La Bisbal d'empordà, l'aeroport... i gran part de la Costa Brava. Molt a prop de la placeta hi ha un monòlit posat per la Generalitat, l'any 1983, amb motiu dels 150 anys de la Renaixença. També hi ha plaques posades per la Guàrdia Civil, el GEiEG, la colla dels Matiners, etc.

Oficis i celebracions
El mes de març i des del 1964, el GEiEG organitza la "Pujada a peu al santuari dels Àngels", bicicletades, hi ha missa tots dels diumenges, el dia 2 d'agost es porta a terme la Diada de la Mare de Déu dels Àngels. L'aplec és el 8 de setembre. S'hi celebra la Missa del Gall i per Setmana Santa s'hi oficien tots els actes litúrgics. Durant els mesos de setembre i octubre hi acudeixen en romeria diversos pobles de l'entorn: l'Armentera, Bordils, Cassà de la Selva, Celrà, Cervià, Flaçà, Fornells de la Selva, Madremanya, Medinyà, la Pera, Salt, Sant Joan de Mollet, Sant Jordi Desvalls, els veïns del barri del Mercadal de Girona i altres, la vila de Llambilles i puja el mes de març, mentre els de Sant Martí Vell hi van dues vegades: l'1 de maig per complir amb el Vot de la vila després que la Verge els salvés de la pesta del s. XIX i a mitjans del mateix mes amb la Trobada Popular que es fa dels del 1979.

Llegenda i història sobre la imatge de la Verge

Segons una antiga tradició, la construcció del temple dedicat a la Mare de Déu dels Àngels, va ser motivada per un fet sobrenatural: un dia va caure una gran quantitat de pluja i calamarsa i a partir d'aquest fet, moltes persones, cada dissabte, veien llums fins que entre les runes d'una capella van trobar una tela amb una imatge pintada, (era la Mare de Déu, amb el nen Jesús i un àngel a cada costat) i una talla de la Verge d'uns 60 cm. amb un mantell blau i faldellí vermell.
A part de la llegenda, consta documentalment que la primitiva imatge, que coincideix amb la descrita anteriorment, fou donada per Guillem de Casademunt, el mateix que va cedir els terrenys per edificar el Santuari. Fou destruïda l'any 1710, i es va substituir per una altre que va desaparèixer després que un veí de la zona, durant la Guerra Civil, la va amagar en una bassa que era on ara es troba la "sala gran". En aquesta època també es va cremar la tela, anomenada "Sant Drap".
La imatge actual va ser esculpida, l'any 1943 pel barceloní Josep Espelta. És de fusta policromada, acompanyada de àngels.

Dels Àngels Mare i Regina
a tot mal dau-nos remei;
Vós que teniu milers d'àngels
posats al vostre servei.
...
Des del Far i Rocacorba,
des del Mont i la Salut
des del Coll i de Finestres
implorem el vostre ajut
...

Curiositats

  • El 8 d'agost de 1958 s'hi celebra la cerimònia nucpcial de Salvador Dalí i Gala-Elena Diakanoff. Els casà Mn. Francesc Vilà, rector de Fornells de la Selva i amic personal de Dalí. La parella va demanar discreció i va exigir que no es digués res als mitjans de comunicació. Fou tanta la prudència que el mateix rector del santuari, Mn. Joan Juanola, no va saber qui eren els nuvis fins que van baixar del cotxe.
  • Lluís Companys hi va pujar amb el seu cotxe nou perquè el capellà el beneís.
  • Molts militars, aspirants a generals de l'exèrcit espanyol hi han vingut per passar una prova que consistia en preparar un pla estratègic per a la defensa de la muntanya.
  • Un diumenge de març de 1994, s'hi van aplegar 800 persones per veure la pujada a peu dels gegants i capgrossos de Girona
  • S'hi han celebrat molts rallyes.
  • El desembre de 1994, l'entitat "Virage" va realitzar a Sta. Coloma de Farners una "Pujada als Àngels amb Scalextric". El circuit tenia més de 30 m. reproduint la carretera del santuari amb tota mena de detalls.
 
       
     
tornar a: "índex" | tornar a: "els castells"